Over de wedstrijd

Op zaterdag 9 december 2023 wordt de roeiwedstrijd Het Uur georganiseerd. Het concept van de wedstrijd is eigenlijk heel simpel: je vaart als ploeg een uur lang. Wie het verst komt, wint. 

De wedstrijd is opengesteld voor zowel dames als heren achten en dames en heren gestuurde scull vieren. De stuurman/vrouw zal centraal staan. Het parcours van Het Uur is op de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de rivier het Spaarne.

foto Holland Polen

(foto uit Nationaal Archief/collectie Spaarnestad)

De wedstrijd organiseren we op verzoek van de Stichting Uur met de zeer gewaardeerde hulp van de roeiverenigingen Amphitrite en Het Spaarne.

Voorafgaand aan de wedstrijd verzamelen de deelnemers bij de Bosbaan. Hier krijgen de ploegen hun rugnummers, de laatste update van de stuurinstructie en controleren we of de SPAR Racing app voor de tijd/afstandswaarneming goed op de iPhone is geïnstalleerd. Voor de back-up van de afstandsmeting krijgt elke ploeg een dongel mee. Na het instappen in de boten op nummer roeien de boten op via de Nieuwe Meer naar de startlijn in Sloten.

Het verloop van de wedstrijd is als volgt:

  • De winnaar van de wedstrijd is diegene die in een uur de langste afstand heeft afgelegd. Overigens meten we haaks op de middellijn van de Ringvaart en het Spaarne. Dus bochten afsnijden mag wel degelijk (en helpt ook). Bij iedere brug/hindernis staat een waarnemer van de organisatie om aan in te grijpen bij gevaarlijke situaties (bruggen/inhalen).
  • Met de app kan iedere ploeg (stuur) zelf zien hoe lang er nog gevaren moet worden.
  • De boten starten achter elkaar (linie start) met een tijdsverschil van ongeveer 45 seconden.
  • Alle boten kunnen vervolgens uitroeien naar KR&ZV Het Spaarne. Daar kunnen alle deelnemers genieten van de faciliteiten in het recent verbouwde clubhuis. Hier vindt ook de prijsuitreiking plaats. De prijzen zullen worden uitgereikt aan de stuurvrouw/man.
Sponsors
 damen 300x76
 logo blom bv 300x99
 spar racing 300x251
 HMS 180
 Boogaard 180